• Corel PSP magyarítása és használata

  Corel PSP magyarítása és használata

   

  Kicsit segítek a kezdőknek hogy könnyebb legyen megszokni a Corelt.

   

  Elsőnek a baloldalon található ikonokat mutatom be.Nem túl részletesen,de érthetően.

   

  A legfelső ikonnal nem kell foglalkozni,ez a kéz.

   

  1;Alatta ott van a Move Tool és ha a kis nyílra kattintasz akkor a Pick Tool-t is láthatod.Na ezt szoktam használni.Ugyanis a Pick Tool nem csak arra való hogy arrébb húzzunk a Layer-en(réteg),egy png képet,hanem hogy a megfelelő mértre kicsinyítsük le.A nagyítást ne használjátok,azaz ne húzzátok a png képet nagyobbra mert homályos,életlen lesz. 

  Corel PSP magyarítása és használata

  Használata:Amikor rákattintasz a Pick Tool-ra,akkor megjelenik egy négyzet a png kép körül a rétegen és a 4 sarka kis kockával van megjelenítve.Menj a kis kockák valamelyikére és azzal nyomd össze a képet a megfelelő méretre.Nem torzít!(Itt nem kell a Ctrl gombot közben nyomni vagy a felette lévő gombot,anélkül működik.) 

  Corel PSP magyarítása és használata

  Figyeljetek a képetek feletti sorra hogy a beállítása ilyen legyen,mint a képen,amit láttok.Ha megjelenik egy kis görbe nyíl,kattintsatok rá,és amikor eltünik ismét jó lesz a Pick  Tool beéállítása.De úgy is segíthettek a megjelenési problémán,hogy váltsatok át a Move Toolra,majd amikor megjelenik,ismét a Pick tool-t válasszátok ki.Ez mindig segít.

  Corel PSP magyarítása és használata

   

  2;Alatta van a Selection Tool,és mellette a kis nyíl mutatja mennyi sok lehetőséged van a kijelölésre.Erre nem térek ki bővebben,használata egyszerű.Valamint a leckékben mindig kitérek a használatára.

   

  3;Ez alatt ott van a szín minta vételéhez szükséges kis pipetta.Önmagáért beszél.Hasznos kis kütyű!

   

  4;Utána van a Crop Tool.Nem szoktam használni,nem lényges,mert van ami helyettesítse és az jobb.

   

  5;Jön a Straighen Tool.Ezt sem használom.De ez az ikon tartalmazza még a Perspective Toolt is ami hasznos tud lenni.Nem használom,van helyette jobb a Pluginok között.

   

  6;Ezután jön a Makeover Tool!

  Corel PSP magyarítása és használata

  Ez viszont nagyon hasznos!Itt van ez a nagyon szép női arc,de van egy cseppecske hibája.A nyakán ott van egy anyajegy,ami nem kell.Kattintsunk mindjár rá és a legeslegelső kis dobozkára katt.Ami jön sazzal katt az anyajegyre és ha ügyesek vagyunk eltünik. 

  Corel PSP magyarítása és használata

  Corel PSP magyarítása és használata

  A Fogkefe ikon a fogakat varázsolja fehérebbé és a szemet is.Az Eye Drop-ot nem használtam.A Suntan ikonnal egy kicsit napsütöttébb árnylatot adhatunk a túlságosan világos arcbőrűeknek.Az utolsó ikon viszont ha azzal a képre kattintasz,akkor a ducikat egy cseppet karcsúbbá teszi.Ne kattints többször,mert akkor torzít,elég egyszer.Van egy  másik beépített effekt,ami sokkal jobban segít ilyenkor. 

  7;Miután túl jutottunk ezeken az ikonokon,jön egy nagyon hasznos ikon a Clone Brush.Sokfélrképpen használhatjuk.Akár egy üres Layer rétegre is de akkor is ha a már meglévő képen szeretnénk javítani,mert éppen van egy aprócska bibi ami nem kell.Ezzel eltüntethetjük,de van amikor egyx egész bokorcsoportot varázyolhatunk a  segítségével.

  9;Alatta található a Paint Brush.Ez olyan mint a többi programban.legalábbis hozzávetőlegesen.De! Rendkívül sok brusht lehet belepakolni és akár saját magad is készíthetsz bele brushokat.

  Corel PSP magyarítása és használata

  Amikor a mellette lévő kis nyilra kattintunk az Airbrusht hívhatjuk elő.Ez is hasznos,főleg ha az alapunkat szeretnénk egy cseppecskét átvarázsolni.

  a mellette lévő nyílra kattintva 2 olyan ikon van,amiket én nem használok,feleslegesek számomra.

   

  10;Alatta található egy olyan ikon,ami 12 különböző nagyon hasznos további ikont találhatunk.A leckéimben ezekre bővebben kitérek de itt nem fontos taglalni mindegyiket.Ki is próbálhatjátok,és megnézhetitek milyen hasznosak.Van köztük ami elmossa az éles képrészeket,kivágásokat,a másikkal át lehet színezni,a harmadikkal szivárványos ruhát,szárnyat lehet varázyolni,de van amelyik sötétebbé tesz és olyan amelyik világosabbá.

   

  11;Jön a Radir ikonja és ez minden programban ugyanaz(Eraser Tool)A kis nyíl a Background erasert mutatja meg.Nem használom.

   

  12;A Bödön következik és ez is olyan mint minden programban.kitölti a megfelelő színnel az alapot.(Szín,Gradient,Textura)

  A nyílra kattintva további 2 ikon van.Nem szoktam használni.Nem fontos.

   

  13;Most jön a Picture Tube Tool.Na EZ nagyon hasznos tud lenni.Több mint 500 png képet lehet bele menteni.Itt nem részletezem,majd amikor a File menüpontra térünk rá ott elmondom mit hogyan kell csinálni.

  14;A Picture Tube Tool alatt van egy nagy T betű.Ha arra kattintasz akkor írni tudsz a képedre,azzal a betű típussal,amit kiválasztasz a gépeden lévő betűkből.

  Ezek a beállításai: 

  Corel PSP magyarítása és használata

   

  A nagy T betűvel egy sorban a 'Font'feliratú dobozban választhatod ki a betűtípust,amivel szeretnél írni.

   

  A 'Size'dobozban a méretet tudod kiválasztani.

  'Units' feliratú dobozban a feliratot állítsd be Pixels-re,alatta ott a Points,ha neked az jobban megfelel,akkor választhatod azt is.

  A 'Font style'-nál állíthatod be a betűk vastagságát azt hogy egyenesen vagy dőlt betűkkel akarsz-e írni,esetleg aláhúzással szeretnéd kiemelni amit írtál.

  'Text options'-t nem szoktam használni,nincs is rá szükség.

  'Font Color' a következő -itt állítsd be a színt amivel írni akarsz,de egyszerűbb ha a 'Materialsnál' állítod be a színt az alsó szín kockában.(Gradient is lehet vagy Patterns).

  Mellette azt az opciót választhatod ki hogy amit írsz melyik oldalon akarod írni,azaz jobb vagy baloldalra esetleg középre.Ez akkor fontos,ha sokat akarsz írni.

  A 'Direction' dobozban az írásod irányát szabhatod meg,azaz jobbról balra vagy alulról felfelé esetleg mind két esetben fordítva.

  Jön az 'Anti Alias',itt a Sharp-ra állítsd be és hagyd is úgy.

  Következik'Stroke widths'Itt adhatsz egy másik színű keretet a betűídnek ha azt szeretnéd.Elég ritkán használom.Nekem nem tetszik de van amikor szükség van rá.

  A 'Stroke color'dobozban ennek a keretnek a színét adhatod meg,míg az előtte lévőben a keret szélességét azaz 1 pixel esetleg 2.

  Jön az utolsó lényeges lenyíló a 'Create all'Ezt itt a Vectorra kell állítani.

  Ha lenyitod,akkor a 'Selections'-ra állíthatod.Ezlőször a megadott színnel fog írni,majd amikor a Bödönre kattintasz akkor a szín eltünik,te pedig azzal a színnel Gradientel vagy Patterns-el töltheted ki ami épp eszedbe jut.

  Corel PSP magyarítása és használata

  Ezalatt nyithatod meg még a Floating feliratot,ami szintén kijelölve lesz,ám a megadott színnel együtt,egy új rétegen.Többnyire maradj a Vectornál az pont elég.Csak speciális esetekben írj másképp.Egyébbként amikor írsz a Vector-al akkor új rétegre ír,automatikusan,nem kell felvenned egy új réteget.

  15;Preset Shape:

  Corel PSP magyarítása és használata

  Olyan dobozzal rendelkezik mint a Picture tube tool.Rengeteg kelléket találsz a neten és a Deviantarton is.Tudsz vele kerek formákat húzni,oválisakat,5,6,8 szögűt,csillagot stb.Mind új tétegre teszi automatikusan.Ha a 'Ratain Style'Mellől kiveszed a pipát akkor különbözű stílusú vonalakat hízhatsz.De hogy miképpen kell arra már nem emlékszem.Ugyanis csak egyszer használtam,többször soha,mert nem kellett.

   

  16;16;Ami most jön az a Pen Tool,hááát ezt sem használom.

   

  17;Warp Brush jön,na ezt sokat használom.Segítségével karcsúbbé tehetem az alakokat,szélesebbé a pasik válát stb,stb,stb.Mindezt most nem írom le,majd a leckéimben találkoztok ezekkel a felhasználási módokkal.Ebből nyílik a Mesh Warp.Nem használom,pedigérdemes lenne.Ugyanis ez egy hálót rak a png képre,ami persze új tétegen van és ha elég sűrű a háló tudod a képedet érdekesebbé torzítani.Pl.így: 

  Corel PSP magyarítása és használata

  Corel PSP magyarítása és használata

   Nagyobb cici,karcsúbb derék.Ez csak mutatóba készült.Ha tetszik amit csináltál,akkor csak kattints a Pick Tool-ra és marad a kép olyannak amilyennek beállítottad.

   

  18;Következik a Paint brushok egész sorozata,és ezekkel az eszközökkel különböző stílusban festhetsz is a Corelben.Nem mutatom be,próbáld ki ha akarod,én már festettem vele és nem rossz.

   

  Végül jön egy körben lévő plusz jel,ami ha nem tudod melyik eszközt használtad akkorez megmutatja.Eza Reset Toolbar.

   

  Ezzel be is fejeztük a függőleges sor eszközeit.

   

  A Folytatásbana a Felső feliratok és kis ikonok jönnek.